Surówka z kapusty białej do słoików

Wróć do przepisów

Surówki są niezwykle popularne w polskich kuchniach. Stanowią uniwersalny dodatek do różnego rodzaju dań, zapewniając świeży smak i porcję witamin. Są proste w przygotowaniu, jednak szatkowanie warzyw może być czasochłonne. Przygotowanie zawczasu surówki w słoiku to zatem sprytny pomysł na zdrowy dodatek do każdego posiłku. Dzięki użyciu zalewy przedłuża się trwałość składników, co pozwala cieszyć się ich walorami smakowymi i wartością odżywczą przez długi czas.

Klasyczna surówka do obiadu

Poniższy przepis dotyczy prostej surówki z łatwo dostępnych, popularnych i lubianych warzyw. Dzięki słodko-kwaśnej zalewie ma ona głęboki aromat i doskonale podkreśla inne składniki obiadu, takie jak mięso czy ziemniaki. Podstawa to kapusta biała, świetna do słoików, chrupiąca i świeża. Inne warzywa dodają smaku, a także zapewniają jeszcze więcej potrzebnych składników odżywczych. Użycie kolorowych papryk sprawia, że surówka świetnie prezentuje się na talerzu.

Składniki

  • 1 główka białej kapusty
  • 2 marchewki
  • 2 papryki
  • 4 suszone grzyby
  • 2 cebule
  • 2 łyżki soli
  • szczypta pieprzu

Składniki zalewy:

  • 250 g szklanka cukru
  • 250 ml szklanka oleju
  • 120 ml szklanki octu

Podziel się ze znajomymi!

Przygotowanie

1. Dokładnie umyj warzywa. Kapustę i cebulę poszatkuj drobno. Z papryki usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój w cienkie paski. Marchewkę zetrzyj na tarce. Wszystkie warzywa posyp solą i pieprzem, a następnie wymieszaj.
2. Słoiki wyparz, a następnie osusz. Przełóż do nich warzywa.
3. Aby przygotować zalewę, wlej olej i ocet do garnka, wsyp też cukier. Gotuj tak długo, aż cukier zupełnie się rozpuści. Zalej zalewą surówkę w słoikach i wymieszaj całość. Mocno zakręć wieczka, a następnie przełóż słoiki do garnka i pasteryzuj około 15 minut.

Wróć do przepisów