Pieczone ziemniaki Hasselback z boczkiem i mozzarellą

Wróć do przepisów

Popularne jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie, ziemniaki Hasselback z piekarnika to prawdziwy hit. To pochodzący ze Szwecji sposób na przygotowanie uniwersalnych, uwielbianych warzyw. Zdobywa popularność na całym świecie, dzięki swojej unikalnej formie. Pieczone ziemniaki Hasselback łączą w sobie cienkie, chrupiące plasterki z miękkim miąższem na spodzie.

Ziemniaki Hasselback - jak zrobić?

Chociaż oryginalny wygląd może zmylić, tak naprawdę pieczone ziemniaki Hasselback są proste do przygotowania. Całe zadanie opiera się starannym nacięciu warzywa, aby stworzyć estetyczną “harmonijkę”. Istnieje technika, która umożliwia zrobienie tego łatwo i bezpiecznie - wyjawiamy ją w naszym przepisie! Po stworzeniu plasterków ciekawym pomysłem jest wzbogacenie ich swego rodzaju nadzieniem: cebula, mięso czy ser mogą dodać smaku daniu. Przygotowują takie pieczone ziemniaki Hasselback z mozzarellą lub boczkiem, należy uważać, aby dopasować czas spędzony w piekarniku. Zachęcamy do kierowania się poniższymi instrukcjami.

Składniki

  • 10 niewielkich ziemniaków
  • 5 plasterków boczku
  • 5 plasterków/10 małych kulek mozzarelli
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • przyprawa do ziemniaków lub inna ulubiona mieszanka

Podziel się ze znajomymi!

Przygotowanie

  1. Ziemniaki umyj, osusz. Ponacinaj je nożem na cienkie plasterki, ale nie tnij do końca – niech się nie rozpadną. Dobrym rozwiązaniem jest skorzystanie z asysty: połóż dwie drewniane łyżki czy lub pałeczki, a między nimi umieść ziemniaka. Tnij nożem, aż zatrzyma się na sztućcach.
  2. Wymieszaj masło z wybranymi przyprawami, a następnie starannie posmaruj nim ziemniaki. Warto szczególnie postarać się, by masło dostało się między ich plasterki. Posyp całość solą i pieprzem.
  3. Włóż ziemniaki Hasselback do piekarnika i piecz około 20-30 minut w temperaturze 200 stopni (w zależności od urządzenia, temperatura może być nieco niższa lub wyższa). Po tym czasie je wyjmij.
  4. Boczek pokrój na małe kawałki. Tak samo mozzarellę. Ostrożnie, przy pomocy noża, rozchyl plasterki ziemniaków i włóż między nie naprzemiennie boczek i ser.
  5. Piecz ziemniaki przez kolejne 20-30 minut. Wyjmij je, kiedy zarumienią się, a spód będzie miękki.
Wróć do przepisów