Kapusta włoska na ciepło na obiad

Wróć do przepisów

Kapusta często gości na polskich stołach, zwłaszcza od święta, kiedy podawana jest z grzybami i dodawana do pierogów. W sezonie letnim najpopularniejsza jest młoda kapusta biała. Ciekawą alternatywą, dostępną przez cały rok, jest kapusta włoska. Na obiad można przygotować ją w formie surówki, lub na ciepło. Proponowana przez nas wersja zasmażana to pyszne rozwiązanie, które doskonale sprawdzi się zarówno jako dodatek do posiłku, jak i samodzielne danie. Do kapusty włoskiej na obiad można dodać skwarki z boczku, a podana najlepsza będzie ze świeżym pieczywem.

Składniki

  • 1 główka kapusty włoskiej
  • 2 cebule
  • 1 duży pęczek koperku (lub 2 mniejsze)
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • sól
  • pieprz

Podziel się ze znajomymi!

Przygotowanie

  1. Kapustę obierz z wierzchnich liści i umyj. Przekrój główkę na ćwiartki, usuń głąb. Szatkuj na drobno, wycinając twarde nerwy, jeśli zajdzie potrzeba.
  2. Umieść kapustę w garnku i zalej wodą do połowy. Gotuj, aż zmięknie. Odlej wodę.
  3. Cebule pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej masło, podsmaż na nim cebulę, aż się zeszkli. Dodaj mąkę i wymieszaj dokładnie, następnie smaż przez parę minut, tworząc zasmażkę.
  4. Posiekaj drobno koperek.
  5. Dodaj ugotowaną kapustę na patelnię i połącz z cebulą i zasmażką. Dodaj koperek. Wymieszaj dokładnie, podsmaż przez parę minut. Podawaj na ciepło.
Wróć do przepisów