Jak marynować cebulę do sałatki?

Cebula to jedno z najpopularniejszych warzyw do marynowania, a jest ku temu wiele powodów: łatwo pochłania smak, jednocześnie zachowując nieco własnego, charakterystycznego aromatu, do tego pozostaje lekko chrupkie i idealnie sprawdza się jako składnik kolorowych surówek, kanapek i burgerów. Przygotowanie pikli z cebuli jest niezwykle proste i szybkie, niewymagające żadnych urządzeń czy specjalnych składników. Przygotowane słoiki mogą długo stać w lodówce, dzięki czemu w każdej chwili można sięgnąć po pyszne, pełne smaku cebule do sałatki czy na kanapki.

Szalotka czy żółta cebula do sałatki?

Istnieją różne rodzaje cebuli, różniące się między sobą charakterystycznym smakiem czy wyglądem. Przy planowaniu jakichkolwiek przepisów z ich udziałem można zastanawiać się, jaki będzie najlepszy. Czy ten wybór ma znaczenie w przypadku marynowania cebuli do sałatki? Każdy typ można tak przygotować – od często używanych w kuchni białych i żółtych odmian, po drobne cebulki perłowe. Największą popularnością cieszy się jednak jeden rodzaj – cebula czerwona. Zawdzięcza to swojemu wyjątkowemu kolorowi, który gwarantuje niezwykłe walory estetyczne. Przygotowane z nią pikle wyróżniają się intensywną różową barwą, która ożywi każdą potrawę. Znane powiedzenie mówi, że “je się oczami”, dlatego ten unikalny wygląd może stać się prawdziwą ozdobą wielu dań. Niezależnie od tego, jaki rodzaj cebuli się wybierze, będzie ona odpowiednia – należy ją jedynie obrać i pokroić, najlepiej w jak najcieńsze plasterki, półplasterki czy piórka.

Marynowanie – proste przygotowanie

Podstawowym składnikiem zalewy, oprócz wody, jest ocet. To, jakiego się użyje, ma równie duże znaczenie jak wybór cebuli. Odradzamy powszechnie stosowany ocet spirytusowy, ponieważ jest zbyt ostry i może negatywnie wpłynąć na smak pikli. Idealnie sprawdzą się za to ryżowy, jabłkowy i winny. To baza marynaty, na której buduje się jej wyjątkowy smak. Czy użyje się ziela angielskiego i liści laurowych? A może wybierze się zupełnie inne rozwiązanie i doda do słoika plasterki imbiru i płatki chilli? Opcji jest wiele, dlatego przygotowywanie pikli to ogromne pole do eksperymentów kulinarnych. Warto popuścić wodze fantazji i stworzyć różnorodne oryginalne kompozycje. Po wybraniu część dodatków umieszcza się na dnie czystego, suchego słoika i wypełnia się go ciasno cebulą. Następnie wystarczy zagotować resztę składników marynaty i zalać zawartość – ważne, by płyn dokładnie wszystko przykrył. Stworzy się w ten sposób świetne cebule do sałatek, kanapek i burgerów.

Zalety marynowanej cebuli do sałatek

Cebula to wyjątkowo zdrowe warzywo, którego spożywanie może mieć wiele korzyści. Jest idealnym źródłem witamin i minerałów, w dodatku o właściwościach antyoksydacyjnych. Co ważne, podczas marynowania składniki odżywcze nie znikają, dzięki czemu każda porcja takiej cebuli do sałatek, surówek, a nawet dołożona jako dodatek do tradycyjnego obiadu, to prawdziwy zastrzyk zdrowia. Chociaż warto zaznaczyć, że nie jest polecane dla osób, które mają problemy z nerkami, wątrobą lub żołądkowo-jelitowe, ponieważ jest ciężkostrawne.
Pikle są uwielbianą formą przetwarzania warzyw nie tylko ze względu na walory zdrowotne i smakowe, ale także praktyczne powody – możliwość długiego przechowywania ich w lodówce bez obawy o zwiędnięcie czy popsucie ma ogromne znaczenie dla wszystkich, którzy mają problem z marnowaniem żywności i niedoborami warzyw w diecie. Zamiast pomidorów czy marchewek, które zapomniane zgniją na dnie szuflady, można przygotować słoik pikli!
Marynowana czerwona lub żółta cebula do sałatek i innych potraw to wyjątkowo atrakcyjny dodatek. Dodaje intensywnego smaku każdej potrawie, dlatego stanowi doskonały wybór dla wszystkich, którzy chcą urozmaicić swoją dietę. Przygotowanie jest proste i zajmuje jedynie chwile, a większość składników prawdopodobnie można znaleźć w domowych szafkach.
Wierzymy, że sięgnięcie po wypełnione witaminami, zdrowe cebule i wykonanie z nich oryginalnych pikli to sposób na zwiększanie spożycia warzyw, a także sposób na walkę z marnowaniem żywności.