Burak nie pojawia się na polskich stołach tak często, jak ziemniaki czy cebula, ale nie jest warzywem, które można zignorować. Intensywny kolor przyciąga wzrok i ozdabia każde danie, a charakterystyczny, bogaty smak jest łatwy do rozpoznania – nic innego nie da się do niego porównać. Burak ćwikłowy jest niedoceniany, chociaż poza walorami estetycznymi i smakowymi ma do zaoferowania coś jeszcze: ogrom składników odżywczych! Jakie witaminy mają buraki czerwone? Co można z nimi zrobić, by wzbogacić dietę o te zdrowe składniki? Wyjaśnimy to poniżej.
Buraki – bogactwo witamin
Burak ćwikłowy to niskokaloryczne warzywo, które wyróżniają się wysoką zawartością zdrowych składników odżywczych. Oto jakie witaminy mają buraki czerwone: niezawodne C i B1. Poza nimi znajdziemy całe bogactwo minerałów: żelazo, magnez, wapń, potas czy kwas foliowy. To świetny zastrzyk substancji odżywczych, który przynosi znaczne korzyści. Główną zaletą spożywania buraków czerwonych są ich niezwykłe właściwości krwiotrwórcze – to sposób na zadbanie o układ krwionośny i wspomaganie jego działania. Regularne spożywanie buraków może stanowić wsparcie w walce z anemią oraz wysokim cholesterolem.
Co zrobić z czerwonym burakiem?
Kiedy już wiadomo, jakie witaminy mają buraki, warto dodać je do swojego jadłospisu. Wiele osób ma jednak problem i nie wie, w jaki sposób podać to warzywo. Proponujemy parę sposobów, które pozwolą cieszyć się zdrowymi składnikami oraz niezwykłym smakiem buraków.
Soki i smoothie
Najwięcej wartości odżywczych można uzyskać z buraków przed obróbką termiczną, a więc surowych i wyciskanych z nich soku. Genialnym sposobem na wzbogacenie diety o witaminy jest użycie buraków w napojach – to proste i nie wymaga spędzania czasu przy kuchence. Szklanka soku z buraka będzie świetnym sposobem, a jeśli smak samego buraka odrzuca, można zrobić z jego dodatkiem koktajl owocowo-warzywny, taki jak smoothie. Wystarczy wrzucić kawałek surowego buraka do blendera, dodać owoce i inne warzywa wedle uznania, a po chwili można cieszyć się pysznym, odświeżającym smoothie! Dzięki dodaniu buraka ćwikłowego, każdy koktajl nabierze głębokiego rubinowego koloru, co zapewni świetne wrażenia estetyczne.
Barszcz czerwony nie tylko na Wigilię
Wielu Polaków, którzy nie używają buraków w kuchni, ma kontakt z nimi raz w roku – na rodzinnym spotkaniu świątecznym. Barszcz czerwony to tradycyjne danie, które serwuje się w większości domów. Prosty, pełen smaku i aromatu, a do tego doskonale komponujący się z uszkami i innymi dodatkami – to uwielbiany klasyk. Nie trzeba jednak czekać do grudnia, żeby go skosztować. Barszczyk czerwony można łatwo przygotować, aby zapewnić rozgrzewający i pyszny dodatek do posiłku.
Pieczone frytki
Ziemniaki pokrojone w słupki i usmażone na głęboki tłuszczu, posypane solą i zajadane z keczupem to ukochany przysmak na całym świecie. Można znaleźć je w każdej restauracji i barze, są podstawą sieci fast-food, a nawet w wielu regionalnych lokalach można zamówić je obok tradycyjnych polskich dań. Frytki są też często przygotowywane w domach, we frytkownicach. Wiele osób decyduje się jednak na mniej tłustą wersję, więc, zamiast smażyć – pieką w piekarniku. I właśnie tutaj proponujemy eksperymentowanie: co gdyby zamiast ziemniaków użyć innego warzywa? W internecie można znaleźć wiele przepisów na frytki z marchewki czy pietruszki, a także buraka. Biorąc pod uwagę, jakie witaminy mają buraki, zachęcamy do wypróbowania takiej wersji! Pokroić, obsypać ulubionymi przyprawami, skropić olejem, a następnie upiec. Burak ćwikłowy, podobnie jak ziemniaki, staje się w takim procesie miękki w środku i chrupki na zewnątrz. To pyszny sposób, by urozmaicić dietę!
Sałatka z buraków
Innym popularnym sposobem na przygotowanie buraków czerwonych są tarte buraczki, zwane również ćwikłą. W każdym polskim sklepie można znaleźć słoiki z buraczkami, które stają się dodatkiem do obiadu, najczęściej mięsa lub sosu. Ugotowane, starte buraki doprawia się najczęściej chrzanem, przez co smak sałatki staje się intensywny i charakterystyczny. To oryginalny przysmak, który doskonale ożywia kolorem obiad. Jeśli smak ćwikły nie przypada komuś do gustu, buraki czerwone można wykorzystać na inne sposoby. Pokrojony w kostkę będzie świetnym dodatkiem do różnego rodzaju sałatek warzywnych, często łączony jest z różnego rodzaju serami, na przykład camembertem. Poza korzeniem, świeże liście zwane botwinką można wykorzystać w surówkach.
Buraki – bogactwo minerałów
Czerwone buraki to unikalne w wyglądzie i smaku warzywa, które warto dodać do swojej diety. Zawarte w nich witaminy i składniki odżywcze pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Są wszechstronne i można wykorzystać je w kuchni na wiele sposobów. Jeśli pojawia się pytanie, jakie witaminy mają buraki czerwone, warto przekonać się, by po nie sięgnąć. Zachęcamy do zakupu – a żeby mieć pewność, że dostanie się najwyższej jakości, zdrowe warzywa, warto zaufać profesjonalnemu producentowi.