Kilka sposobów na czerwone buraczki do słoików na zimę

Buraki to jedne z najpowszechniej dostępnych warzyw w Polsce – wspominaliśmy już nawet o nich nieco w poprzednim wpisie. Skupiliśmy się w nim jednak na wersji gotowanej. W rzeczywistości sposobów na podanie tych warzyw jest znacznie więcej. Bardzo często pojawiają się na polskich stołach w wersji przetworów. W dzisiejszym wpisie przedstawimy więc, dlaczego warto wybrać także takie oblicze buraków czerwonych – zwłaszcza na zimę.

Czym są przetwory?

Przetwory to produkty żywnościowe, które zostały poddane różnym procesom przetwarzania w celu przedłużenia ich trwałości. Sposobów na ich otrzymanie jest bardzo dużo. Czerwone buraczki do słoików mogą trafiać gotowane, konserwowane, fermentowane, pasteryzowanie etc. Popularnym sposobem na przetwarzanie jest także suszenie, solenie, cukrowanie – zarówno owoców, warzyw, jak i innych produktów. Przykłady przetworów to konfitury, dżemy, kiszonki, marynaty, przeciery, soki, kompoty, czy konserwy.

Robienie przetworów domowych to popularny sposób na wykorzystanie sezonowych owoców i warzyw oraz na przygotowanie zapasów żywności na zimowe miesiące. Dzięki temu można cieszyć się smakiem letnich i jesiennych produktów przez cały rok. Ze względu na dostępność sprowadzanych produktów, przetwory stały się mniej obecne w codziennym jadłospisie Polaków, niż miało to miejsce w przeszłości. Jednocześnie w ostatnich latach ze względu na większą świadomość zdrowego odżywiania wiele osób nie tylko chętnie wraca do korzeni wybierając sezonowe propozycje, ale także próbuje swoich sił w przetwarzaniu.

buraczki czerwone do gotowania

Buraki czerwone na przetwory – tradycyjne wykorzystanie sezonowych warzyw

Czerwone buraczki przetwarzane do słoików na zimę to tradycyjne danie, które praktycznie każdy kojarzy z rodzinnych obiadów. Najczęściej wspomina się właśnie te samodzielnie przygotowywane, z recepturami przekazywanymi z pokolenia na pokolenie. Czerwone buraczki na zimę do słoików w Polsce uprawiane były od zamierzchłych czasów, nic dziwnego więc, że wciąż są one jednymi z najpopularniejszych warzyw jedzonych w szczególności w okresach zimowych. W przeszłości zakwas z buraków przygotowywany był praktycznie w każdym domu. Wykorzystywany był nie tylko w kuchni, ale także jako forma leku na ból gardła, gorączkę, a także przykre dolegliwości związane z nadmiernym spożyciem alkoholu.

Przetwory z buraka mogą być robione na wiele różnych sposobów. Oto kilka z nich:

  • czerwone buraki na zimę

Tarte buraki szczelnie zamknięte w słoiku to jeden z najpopularniejszych i jednocześnie najprostszych sposobów ich konserwacji. Do przygotowania tego przetworu wykorzystuje się jedynie ocet, sól i cukier. Tak przygotowane buraki czerwone na zimę do słoików odznaczają się uniwersalnym smakiem, który można dowolnie modyfikować po otworzeniu, np. łącząc z podsmażoną cebulką.

  • zakwas na barszcz czerwony

Przygotowuje się go poprzez umieszczenie surowych lub ugotowanych buraków w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Następnym krokiem jest pozostawienie mieszanki w ciemnym, chłodnym miejscu na kilka dni, aby zaszedł proces fermentacji. W wyniku tego działania powstają kwas mlekowy i inne związki, które nadają zakwasowi charakterystyczny smak i aromat, a także przedłużają jego trwałość. Gotowy produkt można przechowywać w lodówce nawet przez kilka tygodni. Zakwas z buraków to tradycyjny składnik barszczu czerwonego, można go także rozcieńczyć z wodą i pić.

  • ćwikła z czerwonych buraków na zimę

Ćwikła to tradycyjna polska sałatka warzywna składająca się z buraków ćwikłowych przyprawianych na ostro tartym chrzanem i innymi przyprawami (solą, sokiem z cytryny, kminkiem, czasem winnymi jabłkami, czerwonym wytrawnym winem, octem, goździkami lub natką pietruszki).

  • dżem z buraków

Burak na słodko nie jest zazwyczaj pierwszym wyborem jego podania. Wykonany z niego dżem to jednak ciekawa propozycja, która z pewnością zachwyci wszystkich miłośników słodkości. Wzbogacając go o aromaty wanilii, kardamonu czy cynamonu świetnie będzie nadawać się jako dodatek do pieczywa, mięs (w szczególności pieczonych wędlin), sałatek czy serów.

Przetwory z czerwonych buraków na zimę – własnoręcznie robione czy kupne?

Decyzja między robieniem własnoręcznych przetworów z czerwonych buraków a kupnem gotowych może zależeć od wielu czynników: osobistych preferencji, dostępności czasu i zasobów. W dzisiejszym zabieganym świecie nie każdy może poświęcić długie godziny na przygotowywanie zapraw. Samodzielne przetwarzanie warzyw lub owoców umożliwia jednak pełną kontrolę nad smakiem, jakością i składnikami, co niezaprzeczalnie jest ich dużym atutem. Przygotowywanie przetworów w domu może również dostarczać satysfakcji i być ciekawym sposobem na spędzenie czasu. Wiele osób na co dzień pracujących umysłowo traktuje tego typu aktywność jako formę hobby. Z drugiej strony, gotowe przetwory są wygodne i dostępne, oferują różnorodność smaków i konsystencji, co może przyciągać tych, którzy szukają szybkiego i łatwego rozwiązania na smaczny dodatek do obiadu. Warto jednak pamiętać, że mogą one zawierać konserwanty i inne dodatki chemiczne, dlatego decydując się na taki wybór należy zwracać szczególną uwagę na skład.

buraczki czerwone do gotowania