Jak przyrządzić kapustę pekińską na obiad?

Surówka z kapusty pekińskiej do obiadu to jeden z najbardziej powszechnych dodatków na polskich stołach. Nic w tym dziwnego, jej łagodny smak i niska kaloryczność sprawia, że jest uniwersalnym warzywem, po które sięga wiele osób. Kapusta pekińska może być częścią wielu różnych dań – nie tylko surówek. W dzisiejszym wpisie przedstawimy, dlaczego warto mieć to warzywo w lodówce.

Kapusta pekińska – co to za warzywo?

Kapusta pekińska, jak sama nazwa wskazuje, pochodzi z Chin, gdzie wzmianki o jej uprawie sięgają nawet XV wieku. W tym kraju ma ona bardzo duże znaczenie kulturowe ze względu na swoją symbolikę oznaczającą bogactwo. Kapusta pekińska jest dla Chińczyków tak ważna, że doczekała się nawet dwóch pomników – w Liaocheng w prowincji Shandong o wysokości 9 metrów i w Handan, gdzie rzeźba warzywa osiągnęła wysokość aż 20 metrów.

Dziś kapusta pekińska obecna jest praktycznie na całym świecie. Charakteryzuje się wydłużonym kształtem z luźno ułożonymi, jasnozielonymi lub żółtozielonymi liśćmi. W uprawie nie jest zbyt wymagająca, a najlepiej rośnie w umiarkowanym klimacie.

By w pełni wydobyć walory smakowe, najlepiej w miarę możliwości zaopatrzyć się w młode jarzyny. Bez względu na przepis, według którego zdecydujemy się ją przyrządzić, pamiętajmy, by w pierwszej kolejności usunąć uszkodzone, wierzchnie liście, najbardziej narażone na osiadanie brudu.

Warzywo to cenione jest zwłaszcza ze względu na swoje naturalne walory smakowe. W porównaniu z innymi kapustami wariant chiński charakteryzuje się delikatnie słodszym smakiem. Niska kaloryczność sprawia, że jest ona częstym wyborem wśród osób dbających o linię. To także dobry wybór ze względu na zawartość substancji odżywczych. Znajduje się w niej wiele witamin, szczególnie: C, A i B. Najwięcej znaleźć ich można w wewnętrznych liściach – zewnętrzne zawierają natomiast najwięcej żelaza oraz kwasu foliowego.

buraczki czerwone do gotowania

Kapusta pekińska do obiadu – jakie dania można z nią przyrządzić?

Tak jak wspomniano powyżej, kapusta pekińska to wyjątkowo uniwersalne warzywo o szerokim zastosowaniu. Ze względu na swoje pochodzenie, jest to częsty składnik różnego rodzaju azjatyckich dań. Na zachodzie najczęściej spożywana jest w surowej lub kiszonej formie. Oto kilka sposobów na przyrządzenie kapusty pekińskiej:

Surówki i sałatki

Drobno pokrojona kapusta pekińska, marchewka, odrobina jabłka, soli i pieprzu – tak proste składniki tworzą doskonały dodatek do gotowanych ziemniaków i mięs czy też innych tradycyjnych potraw. Kapusta pekińska świetnie sprawdza się także w połączeniu z różnymi warzywami. W sałatkach może być ona krojona na cienkie paski lub drobno siekana, a następnie wymieszana z innymi warzywami, takimi jak papryka, ogórek, rzodkiewka czy awokado. Doskonale komponuje się także z mięsami – np. z kurczakiem w sałatce gyros.

W surówkach i sałatkach najczęściej spotykana jest w surowej postaci, jednak można także przygotować ją w wersji gotowanej. Kapusta pekińska duszona do obiadu to tzw. “bigos na szybko”, który doskonale sprawdzi się zimą.

W formie wrapa

Choć doskonale znane polskie gołąbki zazwyczaj owijane są w liście kapusty białej lub włoskiej, różne warianty takiego dania wykorzystują także kapustę pekińską. Przykładem mogą być chińskie roladki przygotowywane na parze o nazwie fei cui bao rou. Farsz w postaci mięsa mielonego i grzybów owinięty w liście kapusty to doskonała propozycja dla osób szukających dania o niskiej zawartości węglowodanów. Takie lekkie roladki z różnymi farszami to doskonały pomysł na obiad na cieplejsze dni, kiedy nie ma się ochoty na zbyt ciężkie potrawy. Mini wrapy z kapusty pekińskiej można wykorzystać także jako ciekawą przystawkę.

Jako dodatek do makaronów, zup czy pierogów

W azjatyckich krajach kapusta pekińska jest bardzo popularnym dodatkiem wszelkich dań z woka. Technika stir-fry wspaniale wydobywa z niej naturalny smak i chrupiącą konsystencję. Warzywo to doskonale komponuje się z czosnkiem, imbirem lub sosem sojowym. Kapusta pekińska jest na tyle uniwersalna, że dodaje się ją także do zup czy farszu na pierożki.

Kiszonki

W rejonach europejskich kapusta pekińska nie jest tradycyjnym wyborem jeśli chodzi o kiszonki. W Azji – a konkretniej w Korei – to właśnie ona jest głównym składnikiem kimchi. Jest to tradycyjne danie z kiszonej kapusty pekińskiej o charakterystycznym, ostrym smaku.

Jak przygotować kapustę pekińską na obiad?

Bez względu na to, jaką formę przyrządzenia się wybierze, w każdym przypadku kapusta pekińska musi być odpowiednio przygotowana. Pierwszym krokiem jest odpowiedni wybór warzywa. Najlepiej jest znaleźć świeżą kapustę pekińską, która ma jasnozielone liście i jest zwarta – należy unikać takich z uszkodzeniami, plamami lub zamierzchłymi liśćmi. Następnie trzeba odciąć twardą końcówkę i oddzielić liście starając się ich nie uszkodzić. Tak przygotowaną kapustę trzeba także dokładnie umyć, aby usunąć z niej wszelkie resztki gleby i inne zanieczyszczenia.

buraczki czerwone do gotowania