Podczas szkolenia online zorganizowanego przez WiOM przy współudziale firmy z Równej kierownik ds. kontraktacji
firmy Agrosad - Rafał Woźniak omówił kwestę utrzymania standardów jakościowych na polu. Dokonał charakterystyki
najpopularniejszych wad powstających podczas upraw i zbiorów. Opowiedział o podziale odmian ziemniaka według
różnych kryteriów, tj.: odporności produkcyjno – handlowej, odporności przechowalniczej oraz typów kulinarnych.
Przybliżył także standard GlobalGAP, zazwyczaj wymagany przez sieci handlowe.
Z kolei o utrzymaniu standardów jakościowych podczas produkcji mówił Rafał Wągrowski, kierownik ds. zarządzania
jakością firmy Agrosad. Scharakteryzował najpopularniejsze wady powstałe podczas przechowywania surowca
oraz zmiany surowca w czasie sezonu. Opowiedział o współpracy pomiędzy dostawcami a sieciami handlowymi
oraz o tworzeniu nowych produktów. Przybliżył uczestnikom webinarium zagadnienie testów produkcyjnych.
Opowiedział o próbach ilościowych oraz o klasyfikacji surowca oraz opakowań.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Przewiń do góry