Oferta

Ziemniaki kulinarne

Niezastąpione w kuchni, nasze starannie wyselekcjonowane odmiany polskich ziemniaków nadają się doskonale do gotowania, smażenia i pieczenia oraz jako dodatek do zup i sałatek. Stanowią także ważne źródło witamin C, PP, B1 i B2.

Odmiany tradycyjne

Ziemniaki towarzyszą nieodłącznie kuchni polskiej już od XVIII wieku, znane wcześniej jako rośliny o właściwościach leczniczych oraz ozdoba ogrodów botanicznych. Kiedy odkryto ich walory kulinarne, szybko zagościły na stołach dworskich, a później także wśród niższych klas społecznych. W czasach rewolucji przemysłowej były one doskonałym źródłem wyżywienia mieszkańców miast i wsi, a z powodu ich własności odżywczych oraz różnorodnych zastosowań w przemyśle stały się symbolem nowoczesności i postępu. Prezentujemy odmiany ziemniaków uprawiane i doskonalone przez pokolenia plantatorów.

Cebula żółta

Klasyczna, złocista odmiana o wyrazistym, ostrym smaku. Swą popularność zawdzięcza wszechstronności i łatwości przechowywania. Idealna jako składnik zup lub dodatek do mięsa, sprawdza się jednak w niemal każdym zastosowaniu, od sałatek po konserwy i farsze.

Cebula czerwona

Łagodniejsza, nieco słodsza odmiana cebuli odznaczająca się wyjątkowym, rubinowym kolorem. Ze względu na walory zarówno smakowe jak i estetyczne doskonale pasuje do kanapek i sałatek, ale także jako składnik wielu innych potraw. Marynowanie wydobywa słodki smak oraz intensywny, różowy kolor.

Cebula szalotka

Popularna w kuchni francuskiej między innymi jako dodatek do sosu winegret, a także w wielu kuchniach azjatyckich. Łagodniejsza niż większość odmian cebuli, posiada delikatny, nieco czosnkowy smak.

Kapusta biała

Jedna z odmian kapusty głowiastej, doskonała do kiszenia i gotowania, jako składnik zup, surówek, farszy i wielu innych potraw. Ceniona jako źródło witaminy C oraz witamin z grupy B, a także błonnika, potasu, żelaza i wapnia.

Kapusta czerwona

Odmiana kapusty głowiastej zawdzięczająca swój kolor zawartości antocyjanów – naturalnych czerwonych barwników spożywczych. Zawiera jeszcze więcej witamin A i C niż biała odmiana.

Kapusta włoska

Odmiana kapusty warzywnej wywodząca się z północnych Włoch, charakteryzuje się nieco ostrzejszym smakiem niż pozostałe odmiany kapusty. Stanowi źródło witamin C, A oraz K. Idealna do gotowana, duszenia lub smażenia.

Kapusta pekińska

Pochodząca z północnych terenów Chin i Japonii kapusta pekińska jest ważnym składnikiem wielu potraw tamtejszej kuchni. Stanowi cenne źródło witaminy C oraz wapnia.

Czosnek

Niezastąpiona przyprawa w kuchniach całego świata a także tradycyjny środek leczniczy. Czosnek stanowi składnik setek potraw, szczególnie w kuchni bliskiego wschodu, skąd pochodzi.

Buraki czerwone

Popularny dodatek do dań obiadowych, a także składnik zup i sałatek. Bogate w witaminę B9 oraz mangan. Nadają się do gotowania, smażenia, jedzenia na surowo, a nawet marynowania.

Seler

Wywodzi się z regionu śródziemnomorskiego, początkowo hodowany także jako roślina lecznicza. Ceniony składnik surówek, sałatek, zup i wielu innych dań, a także ważne źródło witaminy K.