Przygotowanie
-
Na dno miski pokrusz 20 gramów drożdży świeżych i posyp płaską łyżeczką cukru.
-
Wlej pełną szklankę lekko ciepłej wody i dodaj dwie łyżki oliwy, wsyp trzy szklanki mąki pszennej i płaską łyżeczkę soli.
-
Zagnieć ciasto, przykryj ściereczką lub folią. Odstaw do wyrastania na minimum 30 minut.
-
Cebule obierz i poszatkuj drobno. Nagrzej patelnię, wlej cztery łyżki oliwy i dodaj cebulę.
-
Podsmażaj ją na oleju, na średniej mocy palnika przez 5 – 10 minut, aż zrobi się rumiana.
-
Przestudzoną cebulkę przełóż do wyrośniętego ciasta, wyrabiaj jeszcze chwilę i pozostaw do wyrośnięcia na następne 30 minut.
-
Z ciasta uformuj bułeczki i piecz w piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez 25 minut, aż się zarumienią.