Pyszna kanapka posypana pokrojonym szczypiorem to dla wielu z nas jedno z miłych wspomnień z dzieciństwa. Nie dziwi zatem, że stając się szefami własnej kuchni, nadal równie chętnie sięgamy po ten sprawdzony dodatek do rozmaitych dań. Tym bardziej że możliwości jego wykorzystania na kulinarnym polu są bardzo szerokie. Dodatkowym atutem liści cebuli, tak cieszących intensywnością zieleni, jest łatwość ich pozyskania w warunkach domowych. Kiedy przez niesprzyjającą porę roku odczuwamy brak nowalijek, szczypior z powodzeniem możemy hodować samodzielnie, praktycznie bez względu na panującą za oknem aurę.
Czy wymaga to specjalnych warunków? Jaką cebulę sadzić na szczypior? W dzisiejszym wpisie podajemy odpowiedzi na te pytania. Zapraszamy do lektury!
Szczypior i szczypiorek – czy to ta sama roślina?
Choć rozmawiając o rozkoszach podniebienia oraz składnikach stosowanych do naszych ulubionych potraw, w języku potocznym używamy zamiennie pojęć: szczypior i szczypiorek, w rzeczywistości nie jest to ta sama roślina. Szczypior to liście asymilacyjne cebuli zwyczajnej, tzn. liście przeprowadzające fotosyntezę. Cebula jest warzywem należącym do rodziny amarylkowatych z rodzaju czosnek. Pochodzi z dużym prawdopodobieństwem z Azji Środkowej i mogła być sadzona przez człowieka nawet w bardzo odległej epoce brązu. Swą niesłabnącą przez wieki popularność zawdzięcza charakterystycznemu smakowi, a także łatwości uprawy oraz przechowywania. Mimo tego, iż nie występuje już w stanie dzikim, uprawiana jest współcześnie w niemal wszystkich krajach.
Szczypiorek jest z kolei byliną składającą się z liści oraz pędów kwiatowych i tworzącą zwarte kępy o wysokości do 25 cm. Liście są cieńsze, co nadaje mu delikatniejszy smak. Od szczypioru odróżnia go także sposób uprawy. Rozmnaża się go z nasion lub przez podział kępek, które co 2-3 lata należy wykopać i rozdzielić, ponieważ ulegają nadmiernemu zagęszczeniu.
Jaka cebula do sadzenia na szczypior będzie odpowiednia?
Wyhodowanym w domu, świeżym szczypiorem, jako doskonałym dodatkiem do kanapek, jajek, twarogu i wielu smacznych potraw, można się cieszyć przez cały rok. Proces uprawy nie jest skomplikowany, warto jednak wiedzieć, jaka cebula do sadzenia na szczypior będzie odpowiednia i gdzie najlepiej umieścić doniczki, by zoptymalizować jego wzrost.
W pierwszej kolejności poszukujemy cebul, które nie mają uszkodzeń ani plam świadczących o gniciu. Wybieramy okazy dobrze wyrośnięte – odpowiednia będzie waga w przedziale 30-70 g. Nie mogą mieć obciętego dołu (tzw. piętki), trzeba też zwrócić baczną uwagę na to, by cebula nie była miękka. Co istotne, kupiona w sklepie spożywczym również nadaje się do pędzenia, o ile jest zdrowa i nieprzesuszona. Szczególnie pożądana jest ta, która już wypuściła zielone listki. Po wybraniu, jaką cebulę sadzić, sadzimy ją w niewielkich doniczkach w taki sposób, by tylko jej część pozostawała zakopana w ziemi, co pozwoli jej trzymać się nieruchomo. Roślina świetnie radzi sobie właściwie w każdej glebie. Sprawdzi się na przykład uniwersalna ziemia do kwiatów, bądź z dodatkiem torfu.
W przypadku podłużnych skrzynek mieszczących się na parapecie zachowajmy odległość między cebulami wynoszącą około 6 cm. Uprawa szczypioru to znakomite pole do działań recyclingowych: zamiast doniczek, można użyć różnych pojemników na przykład po lodach lub sałatkach warzywnych.
Jak dbać o szczypior?
Jeśli chodzi o pędzenie cebuli, nie jest konieczne dodatkowe nawożenie, ponieważ zawiera ona potrzebne składniki odżywcze do wzrostu szczypioru. Ważne jest jednak zapewnienie dostępu światła, odpowiedniej temperatury oraz wilgotności ziemi.
Cebula dobrze rozwija się w temperaturze nieco powyżej 10°C, ale gdy szczypior już zacznie wyrastać, należy podnieść ją do minimum 20°C. W warunkach domowych doniczki najlepiej umieścić na okiennym parapecie, gdzie roślina świetnie dopasuje się do panującego tam mikroklimatu, posiadając dostęp do światła dziennego.
Podczas podlewania należy zwilżać tylko podłoże, unikając bezpośredniego kontaktu wody z cebulą. Rewelacyjnie sprawdza się regularne, solidne zraszanie. Ziemia nie powinna bardzo mokra, ponieważ roślina może zacząć gnić.
Po jakim czasie można ściąć szczypior?
Pędzenie cebuli na szczypior trwa od kilku dni do trzech tygodni. Jeżeli już wcześniej wypuszczała listki, proces zwykle przebiega szybciej. Po ścięciu szczypioru usuwamy cebulę, ponieważ nie nadaje się ona do kolejnego pędzenia. Bez problemu da się wówczas posadzić nowe cebule.
Sukces nie jest gwarantowany za każdym razem, ponieważ wybierając, jaką cebulę sadzić, nie wiemy, jakie środki i warunki były stosowane podczas przechowywania warzywa w sklepie. Niektóre z nich mogą być podatne na choroby grzybowe, uaktywniające się po wsadzeniu do wilgotnej ziemi. Takie cebule trzeba niestety odrzucić.
Przeważnie jednak możemy liczyć na powodzenie w uprawie i cieszyć się własnym szczypiorem jako dodatkiem ożywiającym smak zup, sałatek, omletów oraz tworzyć piękną dekorację dań, przywołującą na myśl wspaniałość wiosny.