Złociste, chrupiące placuszki ze startych ziemniaków – prawdziwy klasyk polskiej kuchni, który każdy zna. Na terenie całego kraju ta potrawa była znana od dziesiątek lat. Jej początki sięgają czasu, kiedy dostęp do produktów spożywczych był dla wielu osób ograniczony, dlatego gotowało się z tanich, łatwodostępnych składników: ziemniaków i mąki. Teraz, lata później, placki ziemniaczane cieszą się niesłabnącą popularnością. Dla wielu osób kojarzą się ze smakiem dzieciństwa, ale bez problemu można zjeść je także dzisiaj – są dostępne w wielu restauracjach i barach. Przygotowanie ich w domu również nie jest trudne, wystarczy parę składników… Ale przy ich wyborze pojawia się pytanie, jakie ziemniaki będą najlepsze na placki ziemniaczane? Wyjaśnimy to!
Placki ziemniaczane – jakie ziemniaki?
Żeby odpowiedzieć na to pytanie, najpierw trzeba zrozumieć, w jaki sposób można kwalifikować ziemniaki. Wyjaśniliśmy to dokładnie w artykule o typach kulinarnych, natomiast w skróconej wersji należy wiedzieć, że odmiany ziemniaków dzielimy na trzy typy:
- typ A – sałatkowe, czyli takie o twardym miąższu, które po ugotowaniu dają się łatwo kroić i nie rozpadają się,
- typ B – ogólnoużytkowe, czyli średnio twarde, o przeciętnej zawartości skrobi,
- typ C – mączyste, czyli takie o miąższu kruchym i sypkim, rozpadające się po ugotowaniu.
Typy różnią się właściwościami, a powodem jest różna zawartość skrobi. Typ A ma jej niewiele, a typ C – najwięcej. Łatwo zauważyć, że im więcej skrobi ma ziemniak, tym bardziej jest mączysty i kruchy. Dzięki takiej konsystencji doskonale sprawdza się w każdej potrawie, do której ziemniaki należy ugnieść: kluskach śląskich czy włoskich gnocchi. Jest to również cecha, która sprawdza się w… plackach ziemniaczanych! Rozsypujący się miąższ bogaty w skrobię gwarantuje optymalne lepienie i formowanie placuszków.
Z jakich ziemniaków placki ziemniaczane? Konkretne odmiany
Wiemy już, że typ C to najlepsze ziemniaki na placki ziemniaczane – jednak jakie odmiany to oznacza? Choć nie jest to najpowszechniejszy rodzaj, to wśród około 100 odmian ziemniaków dostępnych w Polsce można znaleźć wiele mączystych opcji. Podczas zakupów najlepiej zwrócić uwagę na takie odmiany, jak: Lady Claire, Etiuda, Gustaw, Bryza.
Warto dodać, że chociaż typ C jest optymalną opcją dla placków, niektóre odmiany zaliczane do typu B również świetnie sprawdzą się w tym daniu. Należy wybrać te, których typ B jest jak najbardziej zbliżony do C, to znaczy zawierają najwięcej skrobi. Przykłady takich odmian to: Gracja, Cekin, Tajfun, Vineta czy Ewelina.
Porady dotyczące smażenia placków
Dzięki zrozumieniu, jaka odmiana ziemniaków na placki ziemniaczane będzie optymalna, łatwiej jest podejść do gotowania. Po zebraniu odpowiednich składników należy przystąpić do obierania, tarcia, a następnie smażenia. Jest jednak kilka kwestii, które warto wziąć pod uwagę, aby stworzyć idealne placki ziemniaczane.
- Nie należy używać młodych ziemniaków – im starsze, tym lepsze. Chociaż drobne, wczesne ziemniaczki są uwielbiane przez w kuchni, w przypadku placków należy je odrzucić. Zawierają więcej wody, przez co nie dadzą tak dobrych rezultatów jak starsze, suchsze ziemniaki.
- Duża ilość mąki sprawia, że placki stają mniej chrupiące. Uznaje się, że powinno się jej dodawać jak najmniej, aby osiągnąć najsmaczniejszy efekt.
- Warto poczekać, aż olej na patelni mocno się nagrzeje, zanim położy się na nim pierwsze placki. Umieszczenie ich na zbyt zimnym tłuszczu sprawi, że wchłoną go i nie usmażą się poprawnie.
- Placki najlepiej jeść zaraz po usmażeniu, kiedy są ciepłe i chrupkie. Po zdjęciu z patelni warto kłaść je na ręczniku papierowym, który odbierze nadmiar tłuszczu. Jeśli będą zbyt długo leżeć ułożone w stosik, staną się gumiaste.
Placki ziemniaczane to uwielbiany element polskiej kuchni, który zapisał się na stałe w naszych jadłospisach. Aby stworzyć najlepsze, chrupiące danie, należy użyć odpowiednich składników. Zachęcamy do wybierania ziemniaków typu C lub typu B o znacznej zawartości procentowej skrobi. Dzięki nim będzie można przygotować pyszny obiad, który zachwyci smakiem i formą. Mamy nadzieję, że dzięki powyższym radom i wyjaśnieniom, pytanie “jakie ziemniaki do placków ziemniaczanych” nie będzie już sprawiać problemu.