Kapusta włoska to warzywo, z którym z pewnością warto rozpocząć nowe, kulinarne przygody. Charakterystyczny smak oraz korzystne dla zdrowia właściwości sprawiają, że stanowi ona doskonałą alternatywę dla wielu popularnych jarzyn. Do jej niewątpliwych atutów zalicza się wszechstronność zastosowań. Kapusta włoska nadaje się do gotowania, na przetwory, do sałatek, a nawet do przyrządzenia oryginalnego budyniu.
Z jakich względów wskazane jest wprowadzenie jej do swojej diety? Odkryj z nami tajniki najlepszych szefów kuchni i zwiększ swoją wiedzę na temat wykorzystania kapusty włoskiej w oparciu o przepisy na smaczne i zdrowe dania!
Kapusta włoska do gotowania – Twój sprzymierzeniec w dbaniu o zdrowie i linię
Kapusta włoska jako cenne źródło witamin i minerałów bez wątpienia zasługuje na to, by na stałe zagościć na naszych stołach. Stanie się sprzymierzeńcem we wzmacnianiu odporności, prawidłowej pracy układu nerwowego oraz krzepnięcia krwi. To świetny składnik potraw dla osób dbających o linię i zachowanie młodości na długo. Warzywo to jest niskokaloryczne, a zawarty w nim błonnik sprzyja prawidłowemu trawieniu i daje uczucie sytości. Co więcej: dzięki zawartości witaminy C chroni komórki organizmu przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników, a także wspomaga produkcję kolagenu.
By w pełni wydobyć walory smakowe, najlepiej w miarę możliwości zaopatrzyć się w młode jarzyny. Bez względu na przepis, według którego zdecydujemy się ją przyrządzić, pamiętajmy, by w pierwszej kolejności usunąć uszkodzone, wierzchnie liście, najbardziej narażone na osiadanie brudu.
Kapusta włoska idealna do gotowania ekspresowych potraw
Kapusta włoska jest propozycją idealną do gotowania, gdy z powodu wielu obowiązków zależy nam na tym, aby spożyć wartościową dla organizmu potrawę, której przygotowanie nie zajmie jednak zbyt wiele czasu. Przyrządzona nawet w sposób nieskomplikowany, stanowi wspaniały dodatek do mięs, ryb lub młodych ziemniaczków. Warto skosztować jej w postaci pysznej przekąski, serwowanej ze świeżym chlebem, serami bądź wędlinami.
Kapusta włoska z wody
Jeśli planujemy sięgnąć po prosty przepis, urozmaicone kompozycje smakowe uzyska się z pewnością z kapustą włoską z wody. Należy ją gotować tak długo, by stała się miękka, ale nadal pozostawała chrupiąca. Po umieszczeniu jej na półmisku, wielbiciele intensywniejszych w smaku zestawień mogą okrasić ją wędzonką, usmażoną na maśle. Nada ona potrawie chrupkości i bardziej wyrazistego charakteru.
W wersji jarskiej wspaniały aromat osiągnie się również po posypaniu ugotowanych liści kapusty drobno posiekaną dymką, co doda potrawie nie tylko świeżości, ale także kolorytu.
Eintopf z kapustą włoską
Dobrą wiadomością dla wielbicieli młodej kapusty białej, na którą sezon w Polsce trwa niestety stosunkowo krótko, będzie zapewne informacja, iż odmiana włoska stanowi jej doskonały zamiennik. Rewelacyjnie sprawdzi się więc w szeroko znanych potrawach typu eintopf. Duszona z koperkiem i śmietaną, z dodatkiem posiekanej w drobną kostkę cebuli oraz cienkich plasterków czosnku, fenomenalnie smakuje z mięsem mielonym i zasmażką. Równie udane będzie połączenie z cukinią, marchewką oraz kalarepą, po doprawieniu majerankiem oraz zmieloną papryką. W wielu wariacjach rewelacyjnie sprawdza się śmietana nie tylko z mleka krowiego, ale także sojowego, kokosowa, albo owsiana.
Kapusta włoska na parze
Szybkim do przygotowania daniem jest kapusta włoska do gotowania na parze. Po pokrojeniu jej na grube plastry, układamy na nich kawałki masła. Całość lekko solimy i dodajemy oliwki lub ogórek kiszony, pokrojony w kostkę. Delikatna i zarazem wyrazista w smaku kapusta włoska na parze wyśmienicie komponuje się z ziemniakami w mundurkach.
Po kapustę włoską w Polsce sięgamy coraz częściej, urozmaicając nią stare przepisy. Czynimy to tym chętniej, że świetnie nadaje się do pieczenia, smażenia, jak i duszenia. W wersji surowej znakomicie sprawdza się do sałatek. W elastyczne liście z powodzeniem można zawijać farsz i dzięki temu stworzyć autorską wersję na przykład tradycyjnych gołąbków. Włoska kapusta łatwo daje się przyprawiać, przechodząc aromatem dodatków. To ciekawe warzywo z pewnością dostarczy wielu nowych i przyjemnych doznań smakowych.