Podczas szkolenia online zorganizowanego przez WiOM przy współudziale firmy z Równej kierownik ds. kontraktacji firmy Agrosad – Rafał Woźniak omówił kwestię utrzymania standardów jakościowych na polu.
Dokonał charakterystyki najpopularniejszych wad powstających podczas upraw i zbiorów. Opowiedział o podziale odmian ziemniaka według różnych kryteriów, tj.: odporności produkcyjno – handlowej, odporności przechowalniczej oraz typów kulinarnych.
Przybliżył także standard GlobalGAP, zazwyczaj wymagany przez sieci handlowe. Z kolei o utrzymaniu standardów jakościowych podczas produkcji mówił Rafał Wągrowski, kierownik ds. zarządzania jakością firmy Agrosad.
Scharakteryzował najpopularniejsze wady powstałe podczas przechowywania surowca oraz zmiany surowca w czasie sezonu.
Opowiedział o współpracy pomiędzy dostawcami a sieciami handlowymi oraz o tworzeniu nowych produktów.
Przybliżył uczestnikom webinarium zagadnienie testów produkcyjnych. Opowiedział o próbach ilościowych oraz o klasyfikacji surowca oraz opakowań.