Czerwone buraki do obiadu to świetny wybór, zwłaszcza jako dodatek do tradycyjnych dań mięsnych, takich jak kotlety schabowe lub mielone. Popularne są w wersji na ciepło, ale warto spróbować również innego rozwiązania. Prosta surówka z łatwo dostępnych, lubianych składników to rozwiązanie, które zachwyci każdego. W tym wydaniu czerwone buraczki do obiadu będą lekkie, a pozostałe składniki nadadzą im świeżości. Ten przepis można łatwo modyfikować, na przykład dodając tartego chrzanu lub lubianych przypraw.
Przygotowanie
- Buraczki czerwone na obiad możesz przygotować już dzień wcześniej. Upiecz je w skórkach (około 60-90 minut). Można je też ugotować (około 40-60 minut). Niezależnie od wybranego sposobu, ostudź je i obierz.
- Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne
- Cebule pokrój na drobną kostkę lub cienkie piórka. Jabłka i buraki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Wymieszaj wszystkie warzywa w misce. Polej oliwą i sokiem z cytryny, dodaj cukier, sól i pieprz. Ponownie wymieszaj dokładnie.