Trudno nie docenić intensywnego koloru, jaki wnosi kapusta czerwona do sałatek. To dodatek idealny, kiedy chce się przygotować danie nie tylko smaczne, ale i widowiskowe. Różnego typu tradycyjne potrawy, jak kotlet mielony połączony z ziemniakami w dowolnej formie (doskonałym wyborem będą pieczone) i porcją barwnych warzyw - to rozwiązania, które zachwycą rodzinę lub gości. Dodatek kapusty czerwonej do sałatki to nie tylko kwestia koloru, ale i pysznego smaku!
Przygotowanie
- Główkę modrej kapusty przekrój, wytnij głąb, a następnie poszatkuj całość drobno.
- Cebulę obierz, pokrój w drobną kosteczkę lub w piórka. Jabłko obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Rozgrzej na patelni lub w rondelku olej. Podsmaż cebulę, aż się zeszkli. Dodaj posiekaną kapustę, liść laurowy, ziele angielskie i parę łyżek wody. Duś na wolnym ogniu.
- Kiedy kapusta lekko zmięknie, dodaj starte jabłko, rodzynki i miód. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie i duś jeszcze kilka minut, aż całość będzie miękka i aromatyczna.