Modra kapusta z jabłkami

Wróć do przepisów

Trudno nie docenić intensywnego koloru, jaki wnosi kapusta czerwona do sałatek. To dodatek idealny, kiedy chce się przygotować danie nie tylko smaczne, ale i widowiskowe. Różnego typu tradycyjne potrawy, jak kotlet mielony połączony z ziemniakami w dowolnej formie (doskonałym wyborem będą pieczone) i porcją barwnych warzyw - to rozwiązania, które zachwycą rodzinę lub gości. Dodatek kapusty czerwonej do sałatki to nie tylko kwestia koloru, ale i pysznego smaku!

Składniki

  • 1 główka czerwonej kapusty
  • 2 duże jabłka
  • 2 cebule
  • 50-150 g rodzynek
  • 1 łyżka oleju roślinnego, np. słonecznikowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz

Podziel się ze znajomymi!

Przygotowanie

  1. Główkę modrej kapusty przekrój, wytnij głąb, a następnie poszatkuj całość drobno.
  2. Cebulę obierz, pokrój w drobną kosteczkę lub w piórka. Jabłko obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  3. Rozgrzej na patelni lub w rondelku olej. Podsmaż cebulę, aż się zeszkli. Dodaj posiekaną kapustę, liść laurowy, ziele angielskie i parę łyżek wody. Duś na wolnym ogniu.
  4. Kiedy kapusta lekko zmięknie, dodaj starte jabłko, rodzynki i miód. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie i duś jeszcze kilka minut, aż całość będzie miękka i aromatyczna.
Wróć do przepisów