Marynowane buraki w formie carpaccio

Wróć do przepisów

Buraki czerwone do marynowania doskonale sprawdzą się jako podstawa prostej, efektownej sałatki: carpaccio. Wystarczy połączenie klasycznych smaków i parę składników ozdobnie ułożonych na talerzu, a wszyscy goście z pewnością będą pod wrażeniem. Dzięki marynowaniu w aromatycznych przyprawach, buraczki nabiorą wspaniałego smaku. Idealnie komponują się wtedy z wieloma rodzajami sera i orzechów. Zachęcamy do wypróbowania różnych połączeń. Parmezan i orzeszki pinii? Może pleśniowy kozi z migdałami? Użycie buraków do marynowania da możliwość stworzenia zjawiskowej sałatki.

Składniki

  • 2 duże buraki
  • 100 g rukoli
  • garść orzechów włoskich/orzeszków pinii/migdałów
  • 100 g sera: może to być feta, parmezan, kozi
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól
  • pieprz

Podziel się ze znajomymi!

Przygotowanie

  1. Buraki ugotuj do miękkości (około 40-60 minut), ostudź i obierz ze skórki. Zamiast tego możesz też je upiec (około 60-90 minut), tak samo ostudzić i obrać. Pokrój je na jak najcieńsze plasterki – najlepiej użyć obieraczki, gilotyny lub specjalnego urządzenia do krojenia.
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno pokrój. Dokładnie wymieszaj go z oliwą, sokiem z cytryny oraz przyprawami.
  3. Buraczki do marynowania umieść w misce i dodaj przygotowaną zalewę. Delikatnie wymieszaj. Przykryj i marynuj co najmniej 2 godziny (idealnie całą noc).
  4. Gotowe marynowane plasterki buraka ułóż na talerzu. Na wierzch dodaj rukolę i kawałki sera. Posyp orzechami (możesz też je wcześniej uprażyć).
Wróć do przepisów