Buraki czerwone do marynowania doskonale sprawdzą się jako podstawa prostej, efektownej sałatki: carpaccio. Wystarczy połączenie klasycznych smaków i parę składników ozdobnie ułożonych na talerzu, a wszyscy goście z pewnością będą pod wrażeniem. Dzięki marynowaniu w aromatycznych przyprawach, buraczki nabiorą wspaniałego smaku. Idealnie komponują się wtedy z wieloma rodzajami sera i orzechów. Zachęcamy do wypróbowania różnych połączeń. Parmezan i orzeszki pinii? Może pleśniowy kozi z migdałami? Użycie buraków do marynowania da możliwość stworzenia zjawiskowej sałatki.
Przygotowanie
- Buraki ugotuj do miękkości (około 40-60 minut), ostudź i obierz ze skórki. Zamiast tego możesz też je upiec (około 60-90 minut), tak samo ostudzić i obrać. Pokrój je na jak najcieńsze plasterki – najlepiej użyć obieraczki, gilotyny lub specjalnego urządzenia do krojenia.
- Czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno pokrój. Dokładnie wymieszaj go z oliwą, sokiem z cytryny oraz przyprawami.
- Buraczki do marynowania umieść w misce i dodaj przygotowaną zalewę. Delikatnie wymieszaj. Przykryj i marynuj co najmniej 2 godziny (idealnie całą noc).
- Gotowe marynowane plasterki buraka ułóż na talerzu. Na wierzch dodaj rukolę i kawałki sera. Posyp orzechami (możesz też je wcześniej uprażyć).