Marynowana kapusta pekińska

Wróć do przepisów

Jedna z najpopularniejszych w Polsce metod przygotowywania przetworów - marynowanie. To, na czym polega marynowanie, a także jakie warzywa można do tego wykorzystać, omówiliśmy w artykule na blogu. Dziś natomiast zapraszamy na przykład prostego przepisu, który doskonale wprowadzi w tematykę. Choć może wydawać się wymagające, przygotowywanie słoików z aromatycznymi warzywami czy grzybami wcale nie jest trudne. Można wykorzystać na przykład delikatną, lubianą kapustę pekińską do marynowania, a najlepiej dodać do niej inne pyszne smaki.

Łatwy dodatek do obiadu

Przygotowanie warzywnych dodatków opierających się na kapuście pekińskiej do marynowania to świetny pomysł, by urozmaicić przyszłe obiady. Klasyczne połączenie, czyli mięso podane z ziemniakami lub kaszą, zdecydowanie zyska na smaku i wartościach odżywczych, jeśli doda się do niego porcję “zieleniny”. Prosta mieszanka warzyw w marynacie zapewni posiłkowi nutę świeżości i witamin. Przygotowana wcześniej w słoikach, kapusta pekińska z dodatkami to szybkie i wygodne rozwiązanie.

Składniki

  • 1 główka kapusty pekińskiej
  • 2 buraki
  • 2 cebule

Marynata:

  • 4 łyżki octu ryżowego lub winnego
  • 2 łyżki soli
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta pieprzu

Podziel się ze znajomymi!

Przygotowanie

  1. Kapustę dokładnie opłucz, a następnie drobno poszatkuj. Buraki obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokrój w piórka.
  2. Składniki zalewy wymieszaj i zagotuj.
  3. Wszystkie warzywa wymieszaj i zalej gorącą zalewą. Odstaw na godzinę. Po tym czasie umieść w słoikach i ugnieć, dbając o to, żeby warzywa były przykryte zalewą.
Wróć do przepisów