Kapusta czerwona do marynowania, podobnie jak inne odmiany, doskonale sprawdza się jako składnik drugiego dania. To sposób na dodanie posiłkowi koloru, świeżości i wyraźnego smaku. Polecana przez nas marynowana opcja jest niezwykle aromatyczna. Będzie pasować do tradycyjnych kotletów schabowych, ale też do pieczeni w sosie. Przygotowanie takiej kapusty czerwonej do marynowania jest proste i zapewnia smaczną surówkę czekającą w lodówce na dzień, w którym nie ma się czasu przygotowywać świeżej. Sprytne rozwiązanie na szybkie urozmaicenie obiadu.
Przygotowanie
- Główkę kapusty czerwonej do marynowania przekrój na ćwiartki, wytnij głąb. W razie potrzeby usuń twarde nerwy z liści. Poszatkuj całość drobno. Umieść w dużym naczyniu i oprósz solą. Zakryj i odstaw na 2 godziny lub dłużej, najlepiej na całą noc.
- Jabłka obierz i zetrzyj na tarce – grubość oczek wybierz wedle upodobania. Cebulę obierz i pokrój w piórka.
- Do niewielkiego garnka lub rondelka wlej wodę, ocet i wino. Dodaj resztę składników: cynamon, cukier, sól i pieprz. Wymieszaj i pozwól się zagotować.
- Przygotuj jabłka, cebulę i kapustę czerwoną do marynowania. Dodaj zalewę. Wymieszaj dokładnie. Zamknij pojemnik i wstaw do lodówki. Można podawać ją już następnego dnia.