Kapusta często gości na polskich stołach, zwłaszcza na święta, kiedy podawana jest z grzybami i dodawana do pierogów. Ciekawą alternatywą, dostępną przez cały rok, jest kapusta włoska. Do smażenia, duszenia, w formie surówki - w każdej wersji zachwyca smakiem! Proponowana przez nas wersja zasmażana to pyszne rozwiązanie, które doskonale sprawdzi się zarówno jako dodatek do posiłku, jak i samodzielne danie. Kapusta włoska do smażenia na obiad najlepsza będzie podana ze świeżym pieczywem.
Przygotowanie
- Kapustę obierz z wierzchnich liści i umyj. Przekrój główkę na ćwiartki, usuń głąb. Szatkuj na drobno, wycinając twarde nerwy, jeśli zajdzie potrzeba.
- Umieść kapustę w garnku i zalej wodą do połowy. Gotuj, aż zmięknie. Odlej wodę.
- Cebule pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej masło, podsmaż na nim cebulę, aż się zeszkli. Dodaj mąkę i wymieszaj dokładnie, następnie smaż przez parę minut, tworząc zasmażkę.
- Posiekaj drobno koperek.
- Dodaj ugotowaną kapustę włoską do smażenia i połącz z cebulą i zasmażką. Dodaj koperek. Wymieszaj dokładnie, podsmaż przez parę minut. Podawaj na ciepło.