Buraki czerwone do smażenia to jedne z najpopularniejszych w Polsce dodatków do obiadu podawanych na ciepło. Wielu osobom kojarzy się jako tradycyjny smak dzieciństwa przygotowywany przez mamy czy babcie. Pasuje do różnych dań, ale najbardziej osławiony jest w zestawieniu z kotletem mielonym lub schabowym i ziemniakami. Buraczki do smażenia dają świetny efekt zarówno same, jak i z dodatkami, takimi jak cebula i jabłko. Niektóre rodzinne przepisy zakładają również dodatek śmietany. Wybór przypraw także zależy od fantazji kucharza - choć najczęstsze jest ograniczenie się do soli i cukru, ewentualnie szczypty pieprzu.
Klasyczne buraczki do smażenia
Choć popularnością mogą ustępować podawanej na zimno ćwikle, w kuchni chętnie wykorzystuje się buraki czerwone do smażenia jako aromatyczny, ciepły dodatek do potraw mięsnych. W naszym przepisie przedstawiamy je w formie, którą można spotkać na stołach wielu polskich domów. Charakterystyczny smak buraków osładza jabłko, a cebula dodaje charakteru. Przygotowanie buraczków zasmażanych trwa tylko chwilę, jednak doliczyć do tego trzeba czas gotowania - może trwać nawet półtorej godziny. Warto wstawić buraki wcześniej, a w razie potrzeby pozwolić im spokojnie ostygnąć. Tarcie i smażenie tuż przed obiadem zapewni ciepły i pyszny dodatek.
Przygotowanie
- Buraki ugotuj w mundurkach, następnie obierz i zetrzyj na tarce – dobierz rozmiar oczek wedle preferencji, mogą być małe, średnie lub duże. Obierz i zetrzyj jabłko. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej masło. Smaż na nim cebulę, aż się zeszkli. Dodaj łyżkę mąki, wymieszaj. Można podlać zawartość patelni wodą, aby dostosować konsystencję – nie jest to konieczne, jeśli preferujesz gęstą.
- Następnie dodaj buraczki i jabłko, a także wszystkie pozostałe składniki – sól, cukier i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj. Smaż około 5 minut. Podawaj na ciepło.