Bułeczki cebulowe

Wróć do przepisów

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 20g świeżych drożdży
  • 1 szklanka wody
  • 6 łyżek oliwy
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • 2 duże cebule

Podziel się ze znajomymi!

Przygotowanie

  1. Na dno miski pokrusz 20 gramów drożdży świeżych i posyp płaską łyżeczką cukru.
  2. Wlej pełną szklankę lekko ciepłej wody i dodaj dwie łyżki oliwy, wsyp trzy szklanki mąki pszennej i płaską łyżeczkę soli.
  3. Zagnieć ciasto, przykryj ściereczką lub folią. Odstaw do wyrastania na minimum 30 minut.
  4. Cebule obierz i poszatkuj drobno. Nagrzej patelnię, wlej cztery łyżki oliwy i dodaj cebulę.
  5. Podsmażaj ją na oleju, na średniej mocy palnika przez 5 – 10 minut, aż zrobi się rumiana.
  6. Przestudzoną cebulkę przełóż do wyrośniętego ciasta, wyrabiaj jeszcze chwilę i pozostaw do wyrośnięcia na następne 30 minut.
  7. Z ciasta uformuj bułeczki i piecz w piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez 25 minut, aż się zarumienią.
Wróć do przepisów