W wersji zimno, w surówce, biała kapusta jest chrupka i pełna świeżego smaku. My jednak proponujemy wydanie na ciepło - miękkie, aromatyczne i rozgrzewające. Kapusta biała do smażenia to doskonałe rozwiązanie zwłaszcza w przypadku nieco starszych główek, które zaczynają więdnąć i nie sprawdzą się tak dobrze w sałatce, jednak młode również będą doskonałym wyborem. Użyj kapusty białej do smażenia, by uzyskać pyszny dodatek do obiadu lub osobne danie.
Przygotowanie
- Usuń zewnętrzne liście kapusty białej do smażenia, następnie przekrój ją na ćwiartki i wytnij głąby i ewentualnie grube, twarde nerwy. Tak przygotowaną kapustę poszatkuj drobno.
- Obierz cebulę i pokrój ją na piórka lub drobną kostkę. Boczek pokrój na małe kawałki.
- Na patelni lub w rondelku rozgrzej olej. Smaż boczek i cebulę, aż się zarumienią.
- Dodaj na patelnię kapustę, a z nią liść laurowy, ziele angielskie i trzy łyżki wody (mniej lub więcej w zależności od upodobań). Dopraw do smaku solą i pieprzem. Duś na wolnym ogniu, aż kapusta nieco zmięknie.
- Przygotuj zasmażkę z mąki pszennej i masła, następnie dodaj ją do kapusty. Całość wymieszaj dokładnie i smaż przez kolejne 5-10 minut.
Wróć do przepisów