Bazując na naszym przeszło 30 letnim doświadczeniu w branży owocowo-warzywnej, rozbudowanej infrastrukturze logistycznej, wieloletniej współpracy z sieciami handlowymi w Polsce i za granicą w 2023 podjęliśmy decyzję o rozpoczęciu nowego projektu: dystrybucja zagranicznych marek premium na rynku polskim.
Skupiamy się na brandach i produktach, dotychczas nieobecnych w Polsce, o bardzo wysokiej jakości, wytwarzanych w mniejszych ilościach, tradycyjnymi metodami lub o dużym stopniu innowacyjności.
Czasem są to pojedyncze produkty a czasem całe marki z rejonów dotychczas prawie nieobecnych w naszym kraju. Jesteśmy przekonani, że nie wszystkie produkty popularne na naszym kontynencie są dostępne na rynku polskim. Kuchnia Europy Południowej nadal jest otwartym rozdziałem.
Wierzymy w powodzenie tego projektu i dzięki naszym partnerom w Europie i na świecie z sukcesem wprowadzamy nowe produkty na półki sklepowe a ostatecznie na polskie stoły.
Podmioty zainteresowane ścisłą współpracą z nami na zasadach partnerstwa, transparentności i wyłączności- zapraszamy! W naszym portfolio znajduje się już kilka uznanych marek, które starannie dobraliśmy a ich właściciele i kadra zarządzająca zaufała nam. Razem idziemy w przyszłość!
Kuchnia bałkańska
Mimo, iż region jest dość mocno zróżnicowany politycznie, gospodarczo i religijnie to nadal możemy mówić o kulturowej jedności mającej swoje odzwierciedlenie w kuchni. Jugosławia odeszła już do historii, ale pewne potrawy i produkty znajdziemy we wszystkich państwach powstałych na jej geograficznym obszarze. Absolutnym królem dodatków jest Ajvar z papryki czerwonej. Doskonały dodatek do chleba, mięs i warzyw. Kto był w Chorwacji, Serbii czy Macedonii na pewno zetknął się z nim na talerzu. Nie możemy zapomnieć o pindjur czy lutenica. W regionie wytwarza się doskonałą oliwę z oliwek, lecz w mniejszych ilościach ze względu na relatywnie małą powierzchnię gajów oliwnych, dżemy najwyższej jakości i marynowane warzywa, głównie paprykę i ogórki.
ORGULA – chorwacka oliwa z oliwek najwyższej jakości z regionu Dalmacji.
ORGULA jest producentem jednej z najlepszych chorwackich oliw z oliwek najwyższej jakości. Klienci doceniają jakość produktów Orgula co pokazują liczne nagrody i wyróżnienia.
Misją Orgula Groupa DOO jest zarówno dostarczanie konsumentom wysokiej jakości oliwy z oliwek w przystępnej cenie oraz jednoczesne edukowaniu o wszystkich jej zaletach i korzyściach płynących z jej spożywania.
O sukcesie Orgula, świadczy zaufanie, jakim obdarzyli ją klienci, w tym duże sieci handlowe i klienci detaliczni, HoReCa i przemysłowi. Potwierdzają to wyniki panelu detalicznego Nielsen IQ, z których wynika, że produkt:
Tradicija marki ORGULA oliwa z oliwek z pierwszego była najlepiej sprzedającą się oliwą z oliwek w Chorwacji przez cztery lata z rzędu (2019 – 2022).
O jakości produktu świadczy również znak „Chorwacka Jakość” przyznany przez Chorwacką Izbę Gospodarczą, który posiada oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia ZLATNO firmy
ORGULA, oliwa z oliwek z przyprawami oraz sól morska z przyprawami.
Do serii nagród w 2022 roku firma dodała jeszcze jedną –oliwa z oliwek z pierwszego
tłoczenia Orgula Tradicija stała się również dumnym posiadaczem etykiety „Wybrane przez mamy”.
Oliwa z oliwek ORGULA jest wytwarzana w wyniku przetwarzania najwyższej jakości
surowca w olejarni Marušići, która posiada certyfikat ekologicznego przetwarzania oliwek, pozwalający maksymalnie zachować wartości odżywcze i jakość.
ORGULA stale rozwija markę i wprowadza na rynek nowe produkty, poszerzając gamę i kanały sprzedaży zaspokajając różne potrzeby i preferencje konsumentów
Marka VITA firmy Hortena z Macedonii Północnej
Hortena to rodzinna firma rolnicza znana z produkcji owoców, warzyw i przetworów
warzywnych pod marką VITA. Założona w 1994 roku w Strumicy w południowo-wschodniej części Macedonii firma Hortena jest dziś liczącym się eksporterem owoców i warzyw w swoim kraju.
Główne rynki zbytu Horteny to Szwecja, Dania, Szwajcaria, Niemcy, Austria, kraje bałtyckie (Łotwa, Litwa i Estonia), Węgry, Czechy, Ukraina oraz kraje bałkańskie (Serbia, Chorwacja, Bośnia i Hercegowina, Bułgaria, Grecja, Albania i Czarnogóra).
Uprawy owoców i warzyw są prowadzone zgodnie z wytycznymi Global GAP a firma posiada certyfikat już od wielu lat. Proces pakowania został certyfikowany zgodnie z HACCP
VITA -przetwory warzywne pod tą marką są już obecne od wielu lat w Macedonii Północnej. Jednym z najbardziej znanych i charakterystycznych produktów dla tego regionu jest Ajvar Macedoński. Oryginalna receptura przekazywana z pokolenia na pokolenie, lokalne i najwyższej jakości produkty w tym pieczona czerwona papryka ,pieczony bakłażan i dynia
piżmowa z których wytwarzany jest Ajvar VITA, czyni go jednym z najbardziej lubianych i poszukiwanych przez klientów.
Hiszpańskie inspiracje
Nadal nieodkryta i niemająca swojego należytego miejsca na podium w Polsce Hiszpania jest największym producentem żywności w Europie, dysponującym zarówno olbrzymim przemysłem jak i dobrze rozwiniętym rolnictwem, które dostarcza świeżych i zdrowych surowców do przetworzenia. Jesteśmy przekonani, że oliwa z oliwek z odmian o delikatniejszym smaku, smażone pomidory oraz przetwory rybne takie jak buliony czy ryby w oliwie z oliwek w puszce to produkty, które znajda swoich amatorów w naszym kraju.
ALCALA – innowacyjna marka z Andaluzji, południowej części Hiszpanii, gdzie słońce świeci cały rok. Dobrze znana hiszpańska oliwa z oliwek w nowym, oryginalnym mini opakowaniu.
Szczególnie atrakcyjna dla kanału HORECA oraz tych konsumentów, którzy dopiero zaczynają swoja przygodę z oliwą z oliwek w kuchni.
Idealne również do zastosowań podczas wycieczek turystycznych, trampingu.
Produkt jest dostępny w dwóch wariantach: 8ml i 14ml, dokładnie tyle ile potrzeba by
przyprawić potrawę, podać z pieczywem lub jako dodatek do sałatek i warzyw.
ESTILO KIKI –-smażone pomidory i sosy produkowane metodą rzemieślniczą
ESTILO KIKI – rodzinna firma z Hiszpani z regionu Katalonii – jest producentem najwyższej jakości pomidorów smażonych i sosów na bazie pomidorów.
Rzemieślnicza metoda produkcji, zawsze świeże i najlepsze składniki i najważniejsze:
oryginalny i niepowtarzalny przepis, czynią produkty jedyne w swoim rodzaju.
Celem firmy ESTILO KIKI było wyniesienia koncepcji smażonych pomidorów na inny
poziom, przekształcając je w absolutnie wykwintne doświadczenie .I trzeba powiedzieć: udało im się…
Wszystko to jest możliwe dzięki codziennej selekcji najlepszych surowców, zawsze lokalnych (stawianie na pierwszym miejscu bliskości, punktu dojrzałości i wysokiej jakości), wymagającej kontroli jakości całego procesu, a przede wszystkim dzięki zachowaniu oryginalnych receptur oraz tradycyjnego i rzemieślniczego procesu.
Smażone pomidory to podstawa hiszpańskiej kuchni. Idealna baza do sosów, makaronów i ryżu. W zależności od linii, produkty różnią się czasem gotowania pomidorów (od 1 do 4 godzin).