Kluski śląskie

Wróć do przepisów

Jak sama nazwa wskazuje, te popularne i uwielbiane w całym kraju kluski pochodzą ze Śląska. Ich powstanie sięga odległych czasów, kiedy formowała się tradycyjna kuchnia tego regionu. Według zapytanych mieszkańców powiatów rybnickiego, raciborskiego i wodzisławskiego, kluski były znanym daniem już za czasów ich babć i prababć. Zwyczaj wykorzystywania ziemniaków na kluski może wywodzić się z ciężkich okresów głodu, kiedy Ślązacy musieli żyć oszczędnie i gotowanie musiało ograniczyć się do dostępnych składników.

Tradycyjne kluski śląskie

Tradycyjna wersja różni się nieco od tej, która jest obecnie szeroko kojarzona: nie miały one charakterystycznej dziurki. Wyglądały jak niewielkie spłaszczone kulki, ale bez popularnego dziś wgniecenia w środku. Przepis był jednak taki jak ten, który używany jest obecnie - mąka, żółtko i ziemniaki na kluski śląskie. Często były podawane jako drugie danie po rosole z makaronem, z roladą wołową i czerwoną kapustą.

Jakie ziemniaki na kluski śląskie?

Kiedy już planuje się przygotowanie klusek, naturalnym pytaniem jest to, jakie ziemniaki wybrać. Na kluski ziemniaczane śląskie, według państwowej listy produktów tradycyjnych, można wybrać dowolny rodzaj ziemniaków. Różne odmiany smakują nieco inaczej, dlatego od tego, której się użyje, będzie zależeć smak gotowej potrawy. Doskonałym wyborem będą takie typy, jak Lilly, Ignacy lub Vineta. Ich przyjemne walory smakowe wspaniale sprawdzają się w formie klusek. Świeże i zdrowe ziemniaki są gwarancją pysznych, delikatnych klusek śląskich.

Składniki

  • 1kg ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • 1 żółtko
  • odrobina oleju

Podziel się ze znajomymi!

Przygotowanie

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie i odstaw do przestudzenia. Przestudzone ziemniaki przepuść przez praskę aby powstała gładka masa. Podziel ją na cztery części, jedną wyjmij (ale pozostaw w garnku), a puste miejsce uzupełnij mąką ziemniaczaną. Dodaj żółtko i wyrób jednolite ciasto, z którego uformuj niewielkie kluski. W każdej klusce zrób palcem dziurkę. Kluski wrzucaj do osolonej gotującej się wody z odrobiną oleju. Wyjmuj dwie minuty po wypłynięciu. Smacznego!

Kluski śląskie
Wróć do przepisów