Czerwona kapusta do kaczki to klasyczny wybór, który wspaniale komplementuje smak tego mięsa. Takie danie sprawdzi się zwłaszcza na przyjęcie gości, na których z pewnością zrobi wrażenie. Faszerowana kaczka jest soczysta i aromatyczna, i zachwyca wszystkich smakoszy. Słodycz jabłek i bogaty charakter duszonej w winie czerwonej kapusty, dodają do kaczki niezwykłego smaku. Tradycyjne pyzy, znane również jako pampuchy czy kluski na parze, są szczególnie polecanym wyborem - ich lekkość równoważy głęboki aromat kaczki.
Przygotowanie
- Kaczkę oczyść, umyj, osusz. Nakłuj na grzbiecie i udach, aby tłuszcz łatwiej się wytapiał. Natrzyj dokładnie z każdej strony oliwą, solą, pieprzem i jedną łyżeczką majeranku. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc lub dłużej, do jednej doby.
- Jabłka pokrój na ćwiartki lub drobniej. Dodaj sól, pozostałe dwie łyżeczki majeranku, rozgnieciony lub pokrojony drobno czosnek, oraz żurawinę. Wymieszaj dokładnie.
- Wyjmij kaczkę i nafaszeruj ją przygotowanymi jabłkami. Zaszyj lub zabezpiecz wykałaczkami. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz 1,5-2,5 godziny. W tym czasie można ją przewracać, by przypiekła się z każdej strony.
- W czasie pieczenia przygotuj czerwoną kapustę do kaczki. Przekrój główkę na ćwiartki, poszatkuj drobno. Rozgrzej oliwę na patelni. Przełóż na nią kapustę, dodaj wino, sok z cytryny, sól, pieprz, cukier. Podlej wodą i duś, w międzyczasie dodając wody w razie potrzeby, do miękkości.
- Upieczoną kaczkę pokrój i nałóż. Najlepszym dodatkiem będą pampuchy lub purée ziemniaczane. Podawaj czerwoną kapustę do kaczki na ciepło.