Kaczka z czerwoną kapustą

Wróć do przepisów

Czerwona kapusta do kaczki to klasyczny wybór, który wspaniale komplementuje smak tego mięsa. Takie danie sprawdzi się zwłaszcza na przyjęcie gości, na których z pewnością zrobi wrażenie. Faszerowana kaczka jest soczysta i aromatyczna, i zachwyca wszystkich smakoszy. Słodycz jabłek i bogaty charakter duszonej w winie czerwonej kapusty, dodają do kaczki niezwykłego smaku. Tradycyjne pyzy, znane również jako pampuchy czy kluski na parze, są szczególnie polecanym wyborem - ich lekkość równoważy głęboki aromat kaczki.

Składniki

  • kaczka (około 2 kg)
  • 4 jabłka
  • 1 główka kapusty czerwonej
  • 3 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki żurawiny
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Podziel się ze znajomymi!

Przygotowanie

  1. Kaczkę oczyść, umyj, osusz. Nakłuj na grzbiecie i udach, aby tłuszcz łatwiej się wytapiał. Natrzyj dokładnie z każdej strony oliwą, solą, pieprzem i jedną łyżeczką majeranku. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc lub dłużej, do jednej doby.
  2. Jabłka pokrój na ćwiartki lub drobniej. Dodaj sól, pozostałe dwie łyżeczki majeranku, rozgnieciony lub pokrojony drobno czosnek, oraz żurawinę. Wymieszaj dokładnie.
  3.  Wyjmij kaczkę i nafaszeruj ją przygotowanymi jabłkami. Zaszyj lub zabezpiecz wykałaczkami. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz 1,5-2,5 godziny. W tym czasie można ją przewracać, by przypiekła się z każdej strony.
  4. W czasie pieczenia przygotuj czerwoną kapustę do kaczki. Przekrój główkę na ćwiartki, poszatkuj drobno. Rozgrzej oliwę na patelni. Przełóż na nią kapustę, dodaj wino, sok z cytryny, sól, pieprz, cukier. Podlej wodą i duś, w międzyczasie dodając wody w razie potrzeby, do miękkości.
  5. Upieczoną kaczkę pokrój i nałóż. Najlepszym dodatkiem będą pampuchy lub purée ziemniaczane. Podawaj czerwoną kapustę do kaczki na ciepło.
Wróć do przepisów